Učenici drugih razreda Osnovne škole Vladimir Nazor iz Ploča s učiteljicom Verom Cvitanović i učiteljem Zoranom Lončarom posjetili su, 23. svibnja 2018. godine, vatrogasce u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Ploča.
Posjet je realiziran u svrhu promicanja vatrogasne djelatnosti i edukacije djece u poduzimanju preventivnih mjera iz područja zaštite od požara kroz tradicionalnu manifestaciju pod nazivom ”Mjesec zaštite od požara” koja se provodi tijekom mjeseca svibnja.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ploče održao je učenicima kratko predavanje o vatrogasnoj djelatnosti, nastanku požara i postupku u slučaju požara ili drugog izvanrednog događaja s posebnim naglaskom na dojavu vatrogascima na telefonski broj ”193” ili na jedinstveni telefonski broj za hitne službe ”112”.
Nakon predavanja, učenici su pristupili na poligon za vježbe gdje su gledali vatrogasce u izvođenju pokazne visinske vježbe s ljestvama i penjačkim užem, a zatim vježbu gašenja požara zapaljive tekućine s pjenom.

Tijekom daljnjeg druženja, vatrogasci su okupljenim učenicima strpljivo odgovarali na postavljena pitanja i prezentirali im vatrogasna vozila te mogućnosti i načine korištenja svoje vatrogasne opreme, sprava i uređaja. Učenici su potom razgledali prostorije vatrogasnog doma gdje su im vatrogasci prezentirali tijek od zaprimanja dojave u vatrogasnom dežurstvu, alarmiranje, opremanje vatrogasaca i izlazak vatrogasnim vozilom.

Cijeli posjet neizbježno je zabilježen fotografiranjem učenika s vatrogascima.
Na kraju posjeta, vatrogasci su poklonili učenicima vatrogasne bojanke, a za njihove roditelje poslali edukativnu brošuru o postupanju u slučaju požara.

Vesela i oduševljenja lica djece bila su vatrogascima najveća nagrada za uloženi trud.