Dana 25.09. 2018. godine, utorak, u 12:56 sati zaprimljena je zapovijed županijskog vatrogasnog zapovjednika o obvezi sudjelovanja JVP Ploče na gašenju velikog požara otvorenog prostora koji je to jutro izbio na poluotoku Pelješcu u mjesto Mokalo pored Orebića .

Žurno su obavljene sve dodatne pripreme, opremanje i pozvani pričuvi vatrogasci, te se s navalnim i zapovjednim vozilom sa 7 vatrogasaca spremalo ukrcati na trajekt koji je trebao isploviti iz Ploča u 15:15 sati prema Trpnju, zajedno s vozilima ostalih vatrogasnih postrojbi iz područja doline Neretve.

U 14:26 sati zaprimljena je dojava županijskog vatrogasnog zapovjednika o izbijanju velikog šumskog požara u Kuli Norinskoj na brdu Mala Rujnica lokalitet Bagalovići te zapovijed da se sve vatrogasne snage iz Doline neretve, a tako i JVP Ploče preusmjeravaju i upućuju na gašenje tog požara.

U 14: 27 na intervenciju je krenulo zapovjedno i navalno vozilo sa 7 vatrogasaca i po dolasku na mjesto požara na zapadnoj strani brda Mala Rujnica započeli sa gašenjem požara i zaštitom već ugroženih objekata.

JVP Ploče bila je tada jedina postrojba koja je gasila požar sa zapadne strane jer je stigla iz pravca Modro Oko-Desne , a druge postrojbe su djelovale sa istočne strane štiteći crkvu i groblje na Bagalovićima. Cesta između se nalazila unutar vatrene buktinje i nije bila prohodna.

Zbog brzine širenja i inteziteta požara uzrokovana jakim vjetrom iza 16:00 sati na intervenciju pristižu još dva vozila JVP Ploče (autocisterna i šumsko vozilo) s 4 vatrogasca koji se raspoređuju na sektor u kojem je prijetilo prelaskom požara preko prometnice, a to bi značilo i širenje požara u pravcu mjesta Komin.

JVP Ploče je zajedno sa sezonskim vatrogascima VZ Grada Ploča aktivno sudjelovala na požaru u Kuli Norinskoj:

Lokalitet Bagalovići

– dana 25.09, utorak i u noći 25./26. 09. utorak/ srijeda, sa 11 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila (zapovjedno, navalno, autocisterna, šumsko),

– 26.09.2018., srijeda sa 6 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila (zapovjedno, autocisterna, šumsko),

– 26./27. 09. 2018. srijeda/četvrtak sa 5 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila (autocisterna, šumsko).

Lokalitet Momići

– 27.09. 2018. četvrtak sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila (zapovjedno, autocisterna, šumsko),

– 27/28 .09., četvrtak/petak, sa 5 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila (autocisterna, šumsko).

Danas 28.09., petak (danas) sudjeluje sa 5 vatrogasaca i 2 vozila vatrogasna vozila (autocisterna, šumsko).

Kroz cijelo vrijeme interveniranja, u postrojbi su se nalazile pričuvne smjene.

– Izuzetno sam zadovoljan sa dečkima koji su sudjelovali u gašenju, svi možemo biti ponosni na angažmanu i izvršavanju postavljenih zadataka koji su bili ispred njih – izjavio je zapovjednik JVP-a Ploče, Eduard Barbir.